Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Misforståelse af CE-mærket kan få fatale konsekvenser

Hvis dansk byggeri fortsat skal være sundt, sikkert og af høj kvalitet, kan det europæiske mærke ikke stå alene, mener direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen

Debatindlæg af Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri og Thomas Bruun, adm. direktør i ETA bragt i Licitationen 31. januar 2020

Blandt bygherrer, rådgivere og entreprenører i den danske byggebranche florerer den misforståelse, at et CE-mærke på en byggevare betyder, at produktet er godkendt til at blive brugt i Danmark. Misforståelsen skyldes blandt andet, at det netop er tilfældet for de fleste andre produkter med CE-mærke, men altså ikke når det kommer til byggevarer. Og denne misforståelse kan have katastrofale konsekvenser og i værste fald betyde bygningsfejl, der kan koste mange millioner kroner at rette op på.


Der er oven i købet meget mere end spildte millioner på spil. Fejlantagelsen kan i værste fald desværre også påvirke kvaliteten, sundheden og sikkerheden i dansk byggeri, og den kan være fatal, når vi i fremtiden skal arbejde med genbrug og genanvendelse i byggeriet.

CE-mærkning af byggevarer er et uundværligt redskab, når vi skal handle byggevarer på tværs af landegrænser. CE-mærket sikrer fri bevægelighed af byggevarer på tværs af grænserne og skaber et fælles europæisk sprog til at udtrykke produkternes egenskaber. Det letter samhandel, men desværre er der fortsat en udfordring i opfattelsen af, hvad CE-mærket er, og hvad det ikke er.

Et CE-mærke på en byggevare er en produktdeklaration men betyder altså ikke, at byggevaren lever op til dansk lovgivning, eller at den egner sig til det, man vil bruge den til i Danmark. CE-mærket kan med andre ord ikke stå alene.

Læs hele debatindlægget på licitationen.dk