Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

En bæredygtig opfindelse: Pap erstatter træ i støbeformene

Fårup Betonindustri står bag Cardcret, som er et system til at fremstille udsparinger af pap. Produktet er en økonomisk og arbejdsmiljømæssig gevinst for virksomheden, og selvom det ikke var udgangspunktet for opfindelsen, har direktør Brian Knudsen også fået et produkt, der er mere bæredygtigt end de traditionelle træ- og metaludsparinger.

Cardcret er papudsparinger til betonelementer. Det består af moduler, der kan sættes sammen, så de passer til formålet. Cardcret kan i dag producere fire forskellige typer udsparingsemner; dør- og vinduesudsparinger, cylindre, strittekasser og lukkede kasser, der hver især opfylder mange af de behov, der efterspørges af betonelementproducenterne.

Et bæredygtig alternativ
Cardcret er et alternativ til de traditionelle træ- eller metaludsparinger, som betonelementproducenterne har anvendt gennem mange år. De traditionelle udsparinger bliver lavet manuelt og giver ofte elementproducenterne en stor mængde affald.

– Jeg fik idéen til systemet, fordi jeg først og fremmest, ønskede at reducere vores affaldsmængde i betonelementproduktionen. Desuden så jeg også en klar fordel i at automatisere produktionsprocessen, så vi kan minimere antallet af mandetimer. Med Cardcret taster vi målene ind på maskinen og så sørger den ganske enkelt for det hele, siger administrerende direktør hos Fårup Betonindustri, Brian Knudsen.

At produktet samtidig har bragt en masse bæredygtige fordele med sig, er bare en bonus oven i hatten, fortæller Brian Knudsen. 

– Noget helt tredje er, at udsparingerne bliver lavet af genbrugspap, og når vi er færdige med udsparingerne, afleverer vi dem til genbrug igen. Men jeg skal være ærlig at sige, at det faktisk ikke var mit primære formål med udviklingen, siger Brian Knudsen.

Til pap-udsparingerne bliver der brugt Re-board, som er en miljøvenlig papplade, der er skabt af genbrugsmateriale med lav vægt og stor stivhed. Re-board indeholder ingen skadelige komponenter og bruger vandbaserede klæbemidler. Samtidig sikrer overfladen en minimal vedhæftning af beton, og derfor kan pappet returneres som genbrugspap umiddelbart efter brug. Det betyder også, at det ikke er nødvendigt at bruge formolie i produktionen af betonelementer.

Et let materiale
Pap-udsparingerne giver en række arbejdsmiljømæssige fordele. Med en vægt på kun 20 procent af træ er den daglige håndtering af udsparinger lettere. Lange udsparinger deles automatisk, hvilket begrænser modulernes vægt til et minimum, så medarbejderne undgår tunge løft. Derudover bliver alle modulerne samlet uden brug af værktøj samt sundheds- og miljøskadelig lim, og der er ingen støj fra produktionsmaskiner og værktøj.

– Den lave vægt gør også transporten lettere, hvilket er til gavn for både medarbejderne og miljøet, siger Brian Knudsen.

Fremtiden hedder 80 procent
– Det har aldrig været intentionen, at Cardcret skal erstatte al brug af træ. Vi ved dog, at 80 procent af de udsparinger, der i dag produceres i træ, med fordel kan produceres i pap. Derfor har vi et mål om, at 80 procent af de udsparinger, som vi laver, med tiden skal produceres i pap, siger Brian Knudsen.


Alle målene bliver tastet ind på maskinen. Derefter kører produktionen af papudsparingerne automatisk. Foto: Fårup Betonindustri


Til pap-udsparingerne bliver der brugt Re-board. Det er en bæredygtig papplade skabt af genbrugsmateriale med lav vægt og stor stivhed. Foto: Fårup Betonindustri
Alle modulerne bliver samlet uden brug af værktøj samt sundheds- og miljøskadelig lim. Foto: Fårup Betonindustri.


Med en vægt på kun 20 procent af træ er den daglige håndtering af udsparinger lettere. Foto: Fårup Betonindustri.

Cardcret er et alternativ til de traditionelle træ- eller metaludsparinger, som betonelementproducenterne har anvendt gennem mange år. Foto: Fårup Betonindustri.