Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Besøgssted vinder Betonelement-prisen

Schønherr’s Filsø­projekt til besøgssted i Vestjylland er landskabsarkitektur, der viser hvordan industrielt præfabrikerede betonelementer kan udgøre et såvel konstruktivt som æstetisk bærende element i en samlet landskabsarkitektonisk komposition.

Fotos: Carsten Ingemann

Schønherr’s Filsø­projekt til besøgssted i Vestjylland er landskabsarkitektur, der viser hvordan industrielt præfabrikerede betonelementer kan udgøre et såvel konstruktivt som æstetisk bærende element i en samlet landskabsarkitektonisk komposition. Kompositionen henter inspiration i den regionale naturs egne former og bevægelser, og er udformet som en kontinuerende elipse, der slynger sig ud over Filsø og herved sætter den besøgende i stand til at gribe himlen, horisonten og et enestående naturlandskab i ét blik og en sammenhængende bevægelse.

Såvel de horisontale broelementer som den vertikale mur er udført i industrielle betonelementer, der med arkitekternes egne ord er valgt for at ”give projektet den fornødne tyngde til at markere sig i dette enorme landskab”.



Besøgsstedet består af en adgangsvej, en formidlingsbygning, en landskabsbro og en parkeringsplads til de besøgende. Vejen går gennem fredet og spektakulær natur frem til p­-pladsen og den store ellipse, der i en enkelt form både griber formidlingsbygningen og udfolder den store horisont, som vandspejlet skaber.



Fra broen kan man opleve Filsø og det vidtstrakte landskab, hvor man i én og samme panorerende bevægelse kan komme helt tæt på vandspejlet og områdets unikke natur. Filsø tæt ved Henne Strand på den jyske vestkyst var engang en af Danmarks største søer, men blev i forskellige projekter mellem 1852 og 1951 drænet for at skabe landbrugsjord på den fattige kyststrækning. I 2011 købte Aage V. Jensens NaturFond området for at føre det tilbage til dets naturlige tilstand, og genskabe den store sø som et rekreativt område til glæde og gavn for turister og beboere.

Download pressemeddelelsen om vinderen her

Fakta:
Bygherre/ordregiver: Naturstyrelsen, Realdania, Aage V. Jensens Naturfond.
Skolestuen: Aage V. Jensens Naturfond
Bygherrerådgivere: Niras
Bygningsarkitekt: Schønherr A/S
Ingeniør: Fuldendt A/S
Entreprenør: Otto Christensen A/S
Øvrige samarbejdsparter: Naturrådgivningen, v. Niels Riis, Cubo arkitekter
Ydelser: Programmering, skitsering, projektering, udbud, byggeledelse og tilsyn
Status: Filsø realiseret 2012­-2017. Filsø skolestue realiseret 2016-­2018
Areal: 4300 m². Skole stuen 480 m², Bygnings areal 180 m²
Samlet anlægssum: 3.6 mio. kroner.
Skolestuen: 12 mio. kroner