Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Betonelementer og zoologiske haver

Der er måske stadig nogle, der tænker på de gamle slidte, små bure med apatiske dyr, når de hører ordene ”beton” og ”zoologisk have”. Sådan er det heldigvis ikke længere. Nu udnyttes betonens styrke, holdbarhed og formbarhed til at skabe gode oplevelser for mennesker og dyr i zoologiske haver.

Foto: Torben Eskerod

Et af de steder, hvor betonelementer for nylig er anvendt  med succes, er i Antwerpens zoologiske have. Her er beton- elementer brugt til at skabe en 225 meter lang promenade, ”Skywalk”, hvorfra der er panoramaudsigt over haven.

Elementerne har organiske former, og er produceret med hvid cement med beige tilslag for at ramme farvetonerne på de omkringliggende bygninger. Til de 250 elementer blev der lavet ca. 200 forskellige tegninger, en indikation på de mange forskellige faconer og uens elementer. Elementerne blev støbt i coatede polystyrenforme, der var suppleret med stål og trædele. Små damme, som skulle vandtætnes, komplicerede projektet yderligere. Projektet blev afsluttet i 2016, og gennemført på 10 måneder.

København
I Zoologisk Have i København anvendes der også beton med stor succes, f.eks. til isbjørnehuset og flodhestehuset. Bevæger vi os længere ind i Zoologisk Have støder vi på brugen af betonelementer i metermål, når vi besøger elefanterne. Elefanternes udendørs råderum afgrænses ved en række betonsøjler i skiftende højde, og også elefanthusets indre vægge og søjler er skabt af betonelementer.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-3 2018