Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Pris til bæredygtig ejendom

I Jyllands-Posten den 15. januar 2013 kunne man læse om plejehjemmet Enghuset i Nordjylland, som arkitekten Kim Flensborg har vundet Betonelement-Prisen for i år

Morgenavisen Jyllands-Posten den 15. januar 2013 E&Ø side 22, af Kristian Foss Brandt.

Det lå måske ikke lige i kortene, at et plejehjem for sindslidende i Nordjylland skulle gå hen og give Kim Flensborg og arkitektfirmaet Nord Betonelement-Prisen, som anses for at være en af de mest betydningsfulde priser i den danske byggebranche.

Ikke desto mindre er det lige præcis det, der er sket, da juryen har valgt at pege på Kim Flensborg og arkitektfirmaet Nords Enghuset, som vinder i 2013.

Prisen, der sidste år gik til Bjarke Ingels og tegnestuen BIG, er givet til en lang række anerkendte arkitekter igennem tiden, og Kim Flensborg er glædeligt overrasket over, at dommerne lagde vægt på den brugerinvolverende proces og de fornuftige bæredygtighedstanker bag netop dette byggeri i stedet for blot at gå efter de store spektakulære projekter.

- Vi er glade for, at dommerne har anerkendt vores tanker om at gøre processerne i byggeriet rigtig gode, frem for at det måske er det mest spektakulære byggeri, der får prisen. Det er en institution for skizofrene, og derfor er det tegnet til brugernes behov. Vi har forsøgt at bygge et hus med tryghed og åbne fællesarealer samtidig med, at vi har arbejdet med at minimere bygningens energiforbrug, og i den proces viste brugen af betonelementer sig ideelle, siger Kim Flensborg.

Rev det gamle ned
Udgangspunktet for at vinde en pris lå heller ikke lige for. Projektet gik oprindeligt ud på at renovere et ældre plejehjem for sindslidende. Men efter Kim Flensborg og eksperter i projektgruppens vurdering, blev det afgjort, at man skulle rive hele det gamle byggeri ned og bygge et nyt.

- Det var langt mere energibesparende at bygge et nyt. Alt andet ville simpelthen blive for dyrt i længden, og så kunne vi selvfølgelig også tænke arkitekturen forfra, fortæller Kim Flensborg og forklarer, at de industrielt fremstillede betonelementer blev formet, så de passer specifikt til plejehjemmets rum.

Med prisen følger ”dansk arkitekturs Oscar”, Utzon-Statuetten, der er designet af Jørn Utzon, som selv modtog Betonelement-Prisen i 1987.

Kim Flensborg er meget beæret over at modtage statuetten, og han mener, at Enghusets basale arkitektur falder meget godt i tråd med, hvordan Utzon tænkte.

- Han har jo inspireret os arkitekter på den måde, at han kan være industriel og poetisk på samme tid. Han lærte mig allerede som arkitektstuderende, at der er kæmpe potentiale i lysforholdene i en bygning, som eksemplet er med Bagsværd Kirke, der er industriel og enkel, og på samme tid moderne og smuk. Det er også noget, som vi har fokuseret meget på i dette projekt, siger Kim Flensborg.

Et markant værk
Juryen var ikke i tvivl, da de skulle begrunde valget af modtageren til årets Betonelement-Pris. For plejehjemmet Enghuset i Gistrup ved Aalborg er både et bæredygtigt byggeri og rigtig flot arkitektur. Det er et markant bygningsværk, som både falder i med omgivelserne og tilfører dem noget nyt, forklarer juryformand arkitekt Kent Martinuessen, der er adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

- Når vi ender med Enghuset, ud af de seks tilbageværende finalister på vores liste, så hænger det sammen med, at huset har et ekstraordinært udtryk, og at dette er opnået gennem brug af betonelementer, der i dette tilfælde selv er en nyskabelse. Det er smukt designet og har et stærkt arkitektonisk udtryk med sin cirkelgeometri, som netop kommer frem ved de helt bemærkelsesværdige fem-syv meter lange og krumme betonelementer, siger Kent Martinussen.

Et stærkt rum
Han er begejstret over, hvordan man ved hjælp af betonelementerne har skabt glidende og elegant sammenhængende facader og rumforløb i stedet for, som det ofte ses, at være klodset opdelt i plane betonplader, der knækker, forklarer Kent Martinussen.

- Betonelementerne skaber et oplevelsesmæssigt stærkt rum for dem, der skal bo, leve og arbejde i bygningen. Og de skaber en meget flot cirkulær ydre bebyggelsesform, der gennem sin krumme form optager retningerne i de omgivende husrækker, gader og større naturhegn. Det er meget velvalgt, og udtrykket er lyst, imødekommende og smukt, siger Kent Martinussen.

Desuden kan man inde i selve bebyggelsen opleve, hvordan de krumme betonelementer er med til at give nogle helt anderledes lejligheder og nedbryde en af de største barrierer for den type sindslidende beboere, der skal bo der i fremtiden.

- Der er skabt smukke buede gange i stedet for lange lige gange, som det ofte er trist at se ned gennem. Her bevæger blikket sig, og man fristes til at gå videre – at gå på opdagelse. Krumningens enkle forførelseselement gør, at det visuelt kan betale sig at gå videre. Og det nedbryder boligenhederne i overskuelige størrelser, hvilket er rigtigt for netop disse beboere, siger Kent Martinussen.

Når Kim Flensborg får uddelt Utzon-Statuetten, som symboliserer arkitektur af særlig høj kvalitet, sætter han blot kronen på værket. For det, som var helt centralt i Jørgen Utzons arkitektur, var elementfremstillet arkitektur – ligesom Enghuset.

- Vi ser desværre, at der hvert år opføres tusindvis af kvadratmeter byggeri i skematisk og uinspirerende form. Arkitekten har her fået skabt udtryksfyldt arkitektur ved at bruge industrielle elementer, der i sig selv er ens, men som sammenstillet skaber variation og oplevelsesrigdom, siger Kent Martinussen.