Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Plejehjem får betonbranchens Oscar

Bæredygtigt og stor arkitektur på samme tid. Det er begrundelsen for at Betonelement-Prisen 2013 går til arkitekt Kim Flensborg og Arkitektfirmaet Nord A/S for plejehjemmet Enghuset

Superlativerne står i kø, når juryen skal begrunde valget af arkitekt Kim Flensborg og plejehjemmet Enghuset i Gistrup ved Aalborg, som modtager af Betonelement-Prisen 2013: Bæredygtigt og stor arkitektur, et stærkt rum og et markant bygningsværk. Juryformand Kent Martinussen, direktør i Dansk Arkitektur Center, er ikke i tvivl om at Kim Flensborg fortjener prisen:

- Ved at bruge meget store, krumme betonelementer får han skabt sammenhængende facader og rumforløb, som alle tager et elegant sving, i stedet for at være klodset opdelt i lige planer, der knækker og skal forestille at være krumme. Det er et oplevelsesmæssigt stærkt rum, for dem, der skal bo og leve der, siger Kent Martinussen.

Nybygning i stedet for ombygning
Udgangspunktet kunne ellers kalde på alt andet end en pris: Et ældre plejehjem for sindslidende skulle ombygges. Men i stedet for at lappe sagde Kim Flensborg og Arkitektfirmaet Nord i Aalborg: Riv det ned og byg en moderne institution, der tager udgangspunkt i beboernes liv og behov. Det mærker man i bygningen, mener juryen, som lægger vægt på at man samtidig designede et energimæssigt passivhus.

- Det er et afgørende plus, at arkitekten har brugt betonen til at indtænke bygningens bæredygtighed og har brugt betonelementernes termiske kvaliteter til at skabe det optimale indeklima, siger juryformand Kent Martinussen.

Betonelement-Prisen, som også kaldes betonbranchens Oscar, anses for at være en af de mest betydningsfulde priser i den danske byggebranche. Den uddeles af Betonelement-Foreningen og gik sidst til arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG.

Brugernes behov er vigtigst
Hos Kim Flensborg er der glæde – ikke mindst over begrundelsen:

- Vi er enormt glade for, at man har valgt at præmiere et hus, som er et udtryk for en proces frem for et spektakulært udseende. Enghuset er tegnet ud fra de ønsker og behov brugerne har. Derefter fandt vi formen, og her gav betonelementerne det smukkeste resultat. Samtidig er betonelementer et rigtig fint materiale at arbejde med, når vi snakker energibesparelser, siger arkitekt Kim Flensborg, Arkitektfirmaet Nord.

Med prisen følger ”dansk arkitekturs Oscar” Utzon-Statuetten, der er designet af Jørn Utzon, som også selv modtog Betonelement-Prisen i 1987.
-
 Kim Flensborg har opnået den ideelle situation, hvor æstetik og konstruktion går op i en højere enhed og skaber bygningskunst af høj kvalitet, ligesom netop Jørn Utzon insisterede på, det var muligt, ved at bruge industrielt fremstillede betonelementer, siger Kent Martinussen.

Utzon var øjenåbner
Og Utzons tanker er på ingen måde fremmede for prismodtageren.

- Allerede som arkitektstuderende var Jørn Utzon med til at åbne mine øjne for, hvordan lyset har indflydelse på, hvordan vi bygger. Bagsværd Kirke for eksempel er jo både moderne og poetisk, så jeg er meget beæret over at få Utzon-Statuetten. fortæller Kim Flensborg.

Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten overrækkes til arkitekt Kim Flensborg på Bæredygtig Beton Konferencen på Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestaden i København den 19. marts 2013.

Læs mere om Betonelement-Prisen
For yderligere oplysninger om Betonelement-Prisen
Prismodtager, arkitekt Kim Flensborg, tlf. 20 14 06 21
Kent Martinussen, formand for Betonelement-Prisens bedømmelsesudvalg, tlf.32 57 19 30
Poul Erik Hjorth, direktør for Betonelement-Foreningen, tlf. 40 21 93 50
 
For yderligere oplysninger om Bæredygtig Beton Konferencen
Chefkonsulent Anette Berrig
Dansk Byggeri
abg@danskbyggeri.dk
Tlf: 72 16 01 91

Fakta om Betonelement-Prisen
Betonelement-Prisen er en arkitekturpris indstiftet af Betonelement-Foreningen i 1978. Prisen gives som en anerkendelse for, på højt arkitektonisk niveau, at anvende betonelementer i et byggeri.

Et bedømmelsesudvalg afgør, hvem der vinder Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten.

Bedømmelsesudvalget består af:

 • Kent Martinussen, arkitekt, adm. direktør, Dansk Arkitektur Center (formand)
 • Bente Scavenius, kunsthistoriker, mag. art.
 • Jørn Langvad, arkitekt M.A.A., Jørn Langvad A/S
 • Christian Cold, arkitekt M.A.A., Entasis
 • Claus Bering, ingeniør, adm. direktør i Betonelement by CRH Concrete a/s og bestyrelsesformand for Betonelement-Foreningen

Med Betonelement-Prisen følger 75.000 kroner, der sponseres af Aalborg Portland, en plakette til bygherren til indmuring samt en indrammet lærredsgengivelse af plaketten til arkitektfirmaet. Aalborg Portland har desuden stået for mangfoldiggørelsen af Utzon-Statuetten.

Betonelement-Prisen 2013 overrækkes på Bæredygtig Beton Konferencen på Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestaden i København den 19. marts 2013.

Læs mere om Betonelement-Prisen

Fakta om Utzon-Statuetten

 • Vinderen af Betonelement-Prisen kan tildeles Utzon-Statuetten, som er designet af Jørn Utzon i 2008
 • Utzon-Statuetten symboliserer Jørn Utzons verdensberømte ikon, Operabygningen i Sydney fra 1973, hvis ”vinger” blev formet over kuglefaconen
 • Etableringen af statuetten som symbol på Betonelement-Prisen skete i anledning af Jørn Utzons 90-års fødselsdag den 9. april 2008
 • Utzon-Statuetten blev første gang overrakt sammen med Betonelement-Prisen i 2009

 
Fakta om Enghuset

 • Et botilbud med døgndækning til sindslidende i Gistrup ved Aalborg
 • 36 boliger og servicearealer på i alt 3.100 kvm. – stod færdigt i sommeren 2012
 • Formet som en stor ydre cirkel af boliger og en indre cirkel med gård og opholdsarealer
 • Byggeriet varierer fra et til to planer med græsbelægning på det let skrånende tag
 • Et passivhus - hvert rum kan i princippet opvarmes ved fire stearinlys
 • Tegnet af Arkitektfirmaet Nord A/S ved arkitekt Kim Flensborg og opført i samarbejde med ingeniørfirmaet Frandsen og Søndergaard, Passivhus.dk, Rosseels Tegnestue, Ældre og Handicapforvaltningen Aalborg Kommune og Alabu Bolig

 
Fakta om arkitekt Kim Flensborg og Arkitektfirmaet Nord A/S

 • Kim Flensborg er født i 1961 og uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i Århus
 • Arbejdede i flere år i Østrig, siden 1996 partner i arkitektfirmaet NORD A/S
 • Ud over Enghuset i Gistrup står Kim Flensborg og Arkitektfirmaet NORD bag en lang række markante institutionsbygninger, boligbyggerier og energirenoveringer i især Nordjylland – bl.a. Aalborg Lufthavn og Kulturhuset Kappelborg i Skagen
 • Arkitektfirmaet NORD har kontor i Aalborg og 23 medarbejdere

 
Om konferencen

 • Bæredygtig Beton Konferencen afholdes på Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestaden i København den 19. marts 2013 fra kl. 10 – 18
 • Arrangør er Dansk Beton, der er en brancheforening i Dansk Byggeri for producenter af beton og betonprodukter
 • Konferencen er for alle. Konferencens målgruppe er: Bygherrer, arkitekter og ingeniører gerne med fokus på fremtidens betonbyggeri samt med interesse for nytænkning og inspiration omkring bæredygtigt byggeri.
 • Pris for deltagelse: 895,- pr deltager ekskl. moms. Studerende: 160,- ekskl. moms


Talere

 • Antón Garcia-Abril, professor i arkitektur på M.I.T. i Boston, stifter af tegnestuen Ensamble Studio i Madrid
 • Kasper Guldager Jørgensen, arkitekt MAA, stifter af 3XN, direktør for GXN
 • Malene Freudendal-Pedersen, lektor, Ph.d. ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring (RUC)
 • Lars Holten, adm. dir., CEO for Carlsberg Byen P/S


På konferencen uddeles i alt fire priser:

 1. Betonelement-Prisen sammen med Utzon-statuetten – til en arkitekt, der har udført et markant elementbyggeri
 2. In-Situ Prisen – til et byggeri udført i pladsstøbt beton
 3. Betonprisen – til en fremtrædende dansker indenfor betonbranchen
 4. Bæredygtig Beton Prisen – en publikumspris, der uddeles til et betonbyggeri eller -anlæg, der forener miljø, æstetik og social ansvarlighed.