Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Jørn Utzons verdenssymbol som statuette

I anledning af Jørn Utzons 90 års fødselsdag d. 9. april hædrer Betonelement-Foreningen Danmarks verdenskendte arkitekt med en udbygning af Betonelement-Prisen.

Betonelement-Foreningens pris har været uddelt lige siden 1978 og er allerede en af den danske byggebranches vigtigste priser.

Mange af vor lands fremmeligste arkitekter har gennem disse tredive år modtaget prisen. Senest arkitekt Lene Tranberg fra arkitekterne Lundgaard & Tranberg i 2006, Kim Utzon i 2004 og Arkitektgruppen Århus i 2002.

Jørn Utzon modtog sammen med sønnerne, Kim og Jan Utzon prisen i 1987 for Paustian huset i København.

Prisen og skaberen af ikoner
Betonelement-Prisen uddeles til arkitekter, der på uventede måder benytter sig af betonens mangfoldighed. Den gives som anerkendelse af en talentfuld og god arkitektonisk anvendelse af betonelementer i et byggeri, hvor betonelementer udgør et dominerende element i byggeriet.

Og det er netop alt dette, som Jørn Utzon står for i dag og ikke mindst det, som han så epokegørende lagde ud med for små 60 år siden og manifesterede i sit verdensberømte ikon Operabygningen i Sidney fra 1956.

Derfor har det været oplagt for Betonelement-Foreningen at hædre Jørn Utzon på hans runde dag med Jørn-Utzon-Statuetten, der fremover vil følge med Betonelement-Prisen.

Jørn Utzon banede vejen
I disse år arbejder betonelement branchen ihærdigt på at fremme betonens image og tager gerne udfordringen op fra den generation af arkitekter, som hverken vil eller kan gå på kompromis med kvalitet og pris.

Bygninger skal være vedligeholdelsesvenlige og må ikke belaste miljøet unødigt, hverken under opførelse eller i brug. Beton er et af de materialer, som opfylder disse krav til bæredygtighed.

Og det er ikke kun bestanddelene; grus, sand, vand og cement, der placerer betonbyggerier på den gode side af miljøkravenes vægtstang – æstetikken i de moderne beton-byggerier er lige så vigtig – for netop igennem denne får byggerierne den ekstra lange holdbarhed, som nutiden prioriterer højt. Også her placerer Jørn Utzon sig på en første plads som æstetikkens vogter.

Betonelement-Foreningen ønsker med tilknytningen af Jørn-Utzon Statuetten til Betonelement-Prisen at placere prisen, som den danske ”Grammy” eller ”Oscar” indenfor dansk arkitektur – der uddeles til danske arkitekter, der arbejder både i Danmark og i udlandet.

I år fejrer Betonelement-Foreningen 50 års jubilæum, og markerer med præsentationen at Jørn-Utzon-Statuetten også denne milepæl på bedste vis.

Med Betonelement-Prisen - og den store hæder – følger fremover, foruden Jørn-Utzon-Statuetten, 75.000,- kr., der sponsoreres af Aalborg Portland, en plakette til bygherren til indmuring samt en indrammet kopi af denne til arkitekten. Prisen uddeles næste gang i foråret 2009.

Kontakt
Hanne Kruse, journalist / tel.: 33 33 97 77, e-mail: hk@metropolis-design.dk eller Poul Erik Hjorth, Betonelement-Foreningen / tel. direkte: 72 16 02 68, e-mail: poh@danskbyggeri.dk

Billederne
Helt friske og unikke fotos af Jørn Utzon med den nye Jørn-Utzon-Statuette, der er designet af Jørn Utzon, Jan Utzon og Betonelement-Foreningen. Foto: Jan Utzon.