Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Fornemme betonpriser til botilbud med krumme elementer

Arkitekt Kim Flensborg fra Arkitektfirmaet Nord fik i går overrakt både Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten for botilbuddet Enghuset i Gistrup ved Aalborg. Overrækkelsen skete på Bæredygtig Beton Konferencen i København.

Når et kommunalt botibud fremstår som et markant bygningsværk, der både er bæredygtigt og stor arkitektur, ja så gør det sig fuldt fortjent til at modtage Betonelement-Prisen. Når det så også tænker betonelementerne ind på en ny måde, følger Utzon-Statuetten med. Derfor kunne arkitekt Kim Flensborg fra Arkitektfirmaet Nord i går modtage begge de fornemme priser for det cirkelrunde botilbud Enghuset i Gistrup ved Aalborg. Priserne blev overrakt på Bæredygtig Beton Konferencen i København.

- I har skabt en arkitektur, der bringer Enghuset op på et internationalt plan. I har skabt noget enestående ved at benytte jer af betonens muligheder ved støbningen af elementerne. Og i har skabt det til mennesker, der kan bruge en varm hånd – også i arkitektonisk forstand, sagde juryformand Kent Martinussen, direktør i Dansk Arkitektur Center, med henvisning til at Enghuset er et socialpsykiatrisk botilbud.

Tog udgangspunkt i beboerne
Oprindeligt skulle det ældre plejehjem blot bygges om. Men Kim Flensborg og kollegerne fra Arkitektfirmaet Nord i Aalborg kunne se, at resultatet ikke ville blive optimalt for hverken bygning eller beboere, og foreslog i stedet at bygge nyt. Dermed fik Aalborg Kommune en moderne institution, der tager udgangspunkt i beboernes liv og behov, og det mærker man i bygningen, mener juryen.

Det var en tydelig glad og stolt Kim Flensborg fra Arkitektfirmaet Nord, der modtog priserne, som han ikke lagde skjul på, skyldtes mindst 100 menneskers indsats:

- Jeg tror, de fleste af os kender den fornemmelse, at tingene går op, og at det ikke kan være anderledes. Der vil altid være ting, man – bagklogt – ser klarere. Men det rokker ikke ved, at Enghuset med sin særlige skrøbelige styrke, lige fra starten gik op, sagde Kim Flensborg og summerede Enghuset op således: - Poesien lever, og betonelementer kan forløse den!

Livet værd at leve
Utzon-Statuetten er designet af arkitekt Jørn Utzon, som også selv modtog Betonelement-Prisen i 1987. Den blev overrakt til Kim Flensborg af Jørn Utzons søn, arkitekt Kim Utzon:

- Arkitektur går man til med en tro på, at livet er værd at leve. Jeg tror, at min far ville være meget begejstret for den måde, I har arbejdet med sagen på, sagde Kim Utzon.

Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten anses for at være nogle af de mest betydningsfulde priser i den danske byggebranche. De uddeles af Betonelement-Foreningen og gik sidst til arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG.

På Bæredygtig Beton Konferencen, der var arrangeret af Dansk Beton, en sektion i Dansk Byggeri, blev der også uddelt tre andre priser: In-situ Prisen gik til Den Blå Planet i Kastrup på Amager, Bæredygtig Beton Prisen gik til Rabalder Parken i Roskilde, og Betonprisen blev overrakt til civilingeniør, lic. techn. Finn Bach.

Fotos – Fotos og illustrationer kan downloades fra www.danskbeton.dk – ”Hent pressefotos” – ”Betonelement-Prisen” 
 

 
 
Foto 1: Arkitekt Kim Flensborg (th) modtog i går dansk arkitekturs Oscar, Utzon-Statuetten, sammen med Betonelement-Prisen på Bæredygtig Beton Konferencen. Betonelement-Prisen blev overrakt af juryformand Kent Martinussen, Dansk Arkitektur Center (tv).  

 
Foto 2: Arkitekt Kim Flensborg (th) modtog i går dansk arkitekturs Oscar, Utzon-Statuetten, sammen med Betonelement-Prisen på Bæredygtig Beton Konferencen. Utzon-Statuetten blev overrakt af arkitekt Kim Utzon (tv), søn af Jørn Utzon, som har designet og lagt navn til Utzon-statuetten.


Foto 3 og 4: Botilbuddet Enghuset i Gistrup ved Aalborg er tegnet af arkitekt Kim Flensborg fra Arkitektfirmaet Nord. Enghuset stod færdigt i sommeren 2012 og er et socialpsykiatrisk botilbud med døgndækning med 36 boliger og servicearealer på i alt 3.100 kvm.For yderligere oplysninger om Betonelement-Prisen:

 • Prismodtager, arkitekt Kim Flensborg, tlf. 20 14 06 21 
 • Kent Martinussen, formand for Betonelement-Prisens bedømmelsesudvalg, tlf. 32 57 19 30
 • Poul Erik Hjorth, direktør for Betonelement-Foreningen, tlf. 40 21 93 50

For yderligere oplysninger om Bæredygtig Beton Konferencen:

 • Chefkonsulent Anette Berrig, Dansk Byggeri, abg@danskbyggeri.dk, tlf. 72 16 01 91     


Fakta om arkitekt Kim Flensborg og Arkitektfirmaet Nord A/S

 • Kim Flensborg er født i 1961 og uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i Århus
 • Arbejdede i flere år i Østrig, siden 1996 partner i arkitektfirmaet NORD A/S
 • Ud over Enghuset i Gistrup står Kim Flensborg og Arkitektfirmaet NORD bag en lang række markante institutionsbygninger, boligbyggerier og energirenoveringer i især Nordjylland – bl.a. Aalborg Lufthavn og Kulturhuset Kappelborg i Skagen 
 • Arkitektfirmaet NORD har kontor i Aalborg og 23 medarbejdere 


Fakta om Enghuset

 • Et botilbud med døgndækning til sindslidende i Gistrup ved Aalborg
 • 36 boliger og servicearealer på i alt 3.100 kvm. – stod færdigt i sommeren 2012 
 • Formet som en stor ydre cirkel af boliger og en indre cirkel med gård og opholdsarealer 
 • Byggeriet varierer fra et til to planer med græsbelægning på det let skrånende tag
 • Et passivhus – hvert rum kan i princippet opvarmes ved fire stearinlys
 • Tegnet af Arkitektfirmaet Nord A/S ved arkitekt Kim Flensborg og opført i samarbejde med ingeniørfirmaet Frandsen og Søndergaard, Passivhus.dk, Rosseels Tegnestue, Ældre og Handicapforvaltningen Aalborg Kommune og Alabu Bolig    


Fakta om Betonelement-Prisen
Betonelement-Prisen er en arkitekturpris indstiftet af Betonelement-Foreningen i 1978. Prisen gives som en anerkendelse for, på højt arkitektonisk niveau, at anvende betonelementer i et byggeri.

Et bedømmelsesudvalg afgør, hvem der vinder Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten. Bedømmelsesudvalget består af: 

 • Kent Martinussen, arkitekt, adm. direktør, Dansk Arkitektur Center (formand)
 • Bente Scavenius, kunsthistoriker, mag. art. 
 • Jørn Langvad, arkitekt M.A.A., Jørn Langvad A/S
 • Christian Cold, arkitekt M.A.A., Entasis 
 • Claus Bering, ingeniør, adm. direktør i Betonelement by CRH Concrete a/s og bestyrelsesformand for Betonelement-Foreningen

Med Betonelement-Prisen følger 75.000 kroner, der sponseres af Aalborg Portland, en plakette til bygherren til indmuring samt en indrammet lærredsgengivelse af plaketten til arkitektfirmaet. Aalborg Portland har desuden stået for mangfoldiggørelsen af Utzon-Statuetten.


Fakta om Utzon-Statuetten

 • Vinderen af Betonelement-Prisen kan tildeles Utzon-Statuetten, som er designet af Jørn Utzon i 2008
 • Utzon-Statuetten symboliserer Jørn Utzons verdensberømte ikon, Operabygningen i Sydney fra 1973, hvis ”vinger” blev formet over kuglefaconen 
 • Etableringen af statuetten som symbol på Betonelement-Prisen skete i anledning af Jørn Utzons 90-års fødselsdag den 9. april 2008
 • Utzon-Statuetten blev første gang overrakt sammen med Betonelement-Prisen i 2009


Om Bæredygtig Beton Konferencen

 • Bæredygtig Beton Konferencen blev afholdt på Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestaden i København i går, den 19. marts 2013  Arrangør var Dansk Beton, der er en brancheforening i Dansk Byggeri for producenter af beton og betonprodukter 
 • På konferencen uddeltes i alt fire priser: 
  • Betonelement-Prisen sammen med Utzon-Statuetten – til en arkitekt, der har udført et markant elementbyggeri. Priserne gik til arkitekt Kim Flensborg fra Arkitektfirmaet Nord. ­    
  • In-situ Prisen – til et byggeri udført i pladsstøbt beton. Prisen gik til Den Blå Planet i Kastrup på Amager. ­    
  • Betonprisen – til en fremtrædende dansker indenfor betonbranchen. Prisen gik til civilingeniør, lic. techn. Finn Bach. ­   
  • Bæredygtig Beton Prisen – en publikumspris, der uddeles til et betonbyggeri eller -anlæg, der forener miljø, æstetik og social ansvarlighed. Prisen gik til Rabalder Parken i Roskilde.