Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Bjarke Ingels modtager dansk arkitekturs Oscar

Nyskabende arkitektur og en hidtil uset æstetik betyder, at Betonelement-Prisen 2011 går til arkitekt Bjarke Ingels og arkitektfirmaet BIG for VM Bjerget på Amager. Med den prestigefulde pris følger Utzon-Statuetten, der overrækkes den 22. marts 2011. Ifølge bedømmelsesudvalget er Bjarke Ingels på mange måder vor tids Jørn Utzon

Med Betonelement-Prisen får arkitekt Bjarke Ingels og arkitektfirmaet BIG endnu en hæderspris for boligbyggeriet VM Bjerget, som byder på en sjælden kombination af rummelige bylejligheder, taghaver og parkeringshus. Bedømmelsesudvalget bag Betonelement-Prisen har blandt andet lagt vægt på projektets nyskabende arkitektur og hidtil usete æstetik.

Byggeriet VM Bjerget blev initieret i regi af Bjarke Ingels første tegnestue PLOT, men projekteret og gennemført af BIG.

”VM Bjerget viser en ny måde at skabe arkitektur på, som kun kan lade sig gøre med betonelementer. Samtidig kombinerer Bjarke Ingels farvet og rå beton, ligesom han dækker betonelementerne i metal, træ og glas. Resultatet er en hidtil uset æstetik og oplevelsesrigdom. Bjarke Ingels har skabt innovation og udvikling i et traditionelt materiale,” forklarer bedømmelsesudvalgets formand, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen.  

Ingels er vor tids Utzon
Betonelement-Foreningen har siden 1978 uddelt Betonelement-Prisen, der i dag er en af de mest betydningsfulde priser i den danske byggebranche. Med den hæderkronede pris følger ”dansk arkitekturs Oscar” Utzon-Statuetten, der er designet af Jørn Utzon og første gang blev overrakt sammen med Betonelement-Prisen i 2009.

Dette års prismodtager kan ifølge formanden for bedømmelsesudvalget sagtens sammenlignes med netop Jørn Utzon, der selv anvendte betonelementer i mange byggerier og i øvrigt modtog Betonelement-Prisen i 1987 sammen med sine to sønner.

”Bjarke Ingels er vor tids Utzon, der gennem sin originalitet viser, hvor arkitekturen bevæger sig hen. Ligesom Utzon, der eksempelvis brugte betonelementer til at løse kompleksiteten i operahuset i Sydney, bruger Bjarke Ingels i VM Bjerget betonelementer til at skabe en rummelighed, som ikke kan lade sig gøre med andre materialer,” siger Kent Martinussen.

Prismodtager stolt over anerkendelse
Ud over VM Bjerget har Bjarke Ingels blandt andet anvendt betonelementer i byggerierne VM Husene og 8Tallet på Amager. Den danske stjernearkitekt sætter stor pris på anerkendelsen fra den danske byggebranche.

”Danmark er i høj grad et land, der er opført af betonelementer. Derfor er det superfedt at få en så stor anerkendelse fra netop Betonelement-Foreningen og en branche, der er central for dansk byggeskik,” siger Bjarke Ingels.

Også Utzon-Statuetten vækker glæde hos prismodtageren, der mener, at han med statuettens navn får nemmere ved at forklare sin mor og far, at det er en pris, man kan være stolt af.

”Jørn Utzon har altid været mit store forbillede. Han forstod mere end nogen anden at udnytte dansk fornuft og additive principper til at realisere fantasifuldt, vildt og råt byggeri på en rationel måde. Derfor er det en meget stor ære for mig at få Utzon-Statuetten,” siger Bjarke Ingels.

Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten overrækkes til Bjarke Ingels på Bæredygtig Beton Konferencen i Musikhuset Aarhus den 22. marts 2011.

Læs mere om konferencen på www.danskbeton.dk og om Betonelement-Prisen på www.bef.dk.

Fakta om Betonelement-Prisen
Betonelement-Prisen blev etableret i 1978 og uddeles til danske arkitekter, der på uventede måder benytter sig af betonens mangfoldighed i byggerier i Danmark.

Et bedømmelsesudvalg afgør, hvem der vinder Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten. Bedømmelsesudvalget består af:

 • Bente Scavenius, kunsthistoriker, mag. art.
 • Jørn Langvad, arkitekt MAA, Jørn Langvad A/S
 • Kent Martinussen, arkitekt, adm. direktør, Dansk Arkitektur Center
 • Claus Bering, ingeniør, adm. direktør i Betonelement by CRH Concrete a/s og bestyrelsesformand for Betonelement-Foreningen
 • Christian Cold, arkitekt MAA, Entasis

Med Betonelement-Prisen følger 75.000 kroner, der sponseres af Aalborg Portland, en plakette til bygherren til indmuring samt en indrammet lærredsgengivelse af plaketten til arkitektfirmaet. Aalborg Portland har desuden stået for mangfoldiggørelsen af Utzon-Statuetten.

Betonelement-Prisen 2011 overrækkes på Bæredygtig Beton Konferencen i Musikhuset Aarhus den 22. marts 2011.

Fakta om Utzon-Statuetten

 • Vinderen af Betonelement-Prisen kan tildeles Utzon-Statuetten, som er designet af Jørn Utzon og første gang blev uddelt i 2009.
 • Utzon-Statuetten er designet af Jørn Utzon i 2008 og symboliserer Jørn Utzons verdensberømte ikon, Operabygningen i Sydney fra 1973, hvis ”vinger” blev formet over kuglefaconen.
 • Etableringen af statuetten som symbol på Betonelement-Prisen skete i anledning af Jørn Utzons 90-års fødselsdag den 9. april 2008.
 • Utzon-Statuetten blev første gang overrakt sammen med Betonelement-Prisen i 2009.

Fakta om VM Bjerget

 • VM Bjerget ligger i Ørestad City på Amager og stod færdigt i 2008.
 • Byggeriet rummer 80 boliger i forskudte planer med store tagterrasser og taghaver. Boligerne er placeret ovenpå et parkeringshus i fire etager med plads til 480 biler.
 • I 2008 vandt VM Bjerget prisen for verdens bedste boligbyggeri på det prestigefyldte World Architecture Festival i Barcelona.
 • VM Bjerget er en søsterbebyggelse til VM Husene, der blev kåret til Nordens bedste bygningsværk i 2005.  
 • Byggeriet VM Bjerget blev initieret i regi af Bjarke Ingels første tegnestue PLOT, men projekteret og gennemført af BIG.

Fakta om Bjarke Ingels og BIG

 • Bjarke Ingels er født i 1974 og uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1999.
 • Stiftede i 2005 arkitektgruppen BIG Bjarke Ingels Group i København efter at have været medstifter til tegnestuen PLOT i 2001.
 • Ud over VM Bjerget står Bjarke Ingels blandt andet bag VM Husene, 8Tallet og den danske pavillon ved EXPO 2010 i Kina.
 • BIG har i dag 80 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Kasakhstan og Færøerne.  

 Fakta om Bæredygtig Beton Konferencen

 • Bæredygtig Beton Konferencen holdes i Musikhuset Aarhus den 22. marts 2011.
 • Det er en heldagskonference, hvor der stilles skarpt på social ansvarlighed specielt ved offentligt byggeri.
 • Mellem en række inspirerende indlæg indeholder konferencen også 4 prisuddelinger.
 • Ud over Betonelement-Prisen uddeles Bæredygtig Beton Prisen, In-situ Prisen og Betonprisen.
 • Den første Bæredygtig Beton Konference blev holdt i 2009 i DR Koncerthuset
 • Læs mere om Bæredygtig Beton Konferencen på www.danskbeton.dk.

For yderligere oplysninger om Betonelement-Prisen
Kent Martinussen, formand for Betonelement-Prisens bedømmelsesudvalg, tlf. 32 64 54 87.

Poul Erik Hjorth, direktør for Betonelement-Foreningen, tlf. 72 16 02 68.

For yderligere oplysninger om Bæredygtig Beton Konferencen
Anette Berrig, chefkonsulent, tlf. 72 16 01 91.

Vedrørende pressemateriale
Mikkel Krogh, Kragelund Kommunikation, tlf. 87 88 20 20.