Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Betonelement Prisen

Betonelement Prisen er en arkitekturpris indstiftet af Betonelement-Foreningen

Der findes idag adskillige priser indenfor byggeriets verden, der konkurrerer om opmærksomheden. Mest kendt er formodentlig Træprisen fra 1958, men Betonelementprisen fra 1978, hvor den første gang uddeltes, hører også til de kendte og manifesterede priser, der giver dens modtagere et meget mærkbart klap på skulderen. 

Den ædle kappestrid om byggeriets forskellige priser er utvivlsomt af betydning for vort bygningskunstneriske miljø. Priserne kan ikke søges, så de der bygger skal gøre sig megen umage for at få mulighed for, at en træpris, en betonelementpris, en teglpris, en arkitekturpris eller en af de mange kommunale præmieringer falder i deres turban. 

Priserne har adskillige gange været benyttet til at "investere i talentet", hvor ganske unge arkitekter - med meget lidt byggevirksomhed bag sig - har fået en slags "opmuntringspræmie" for bagefter at have mulighed for at eftervise, at investeringen var rigtig, og meget godt byggeri er senere kommet til verden fra deres hånd. 

Man kan næppe overvurdere den pædagogiske betydning af en sådan kappestrid, og både yngre og veletablerede arkitekter har kunnet bekræfte den positive virkning af at være kommet i pressens og almenhedens søgelys ved en sådan præmiering. Det drejer sig ikke mindst om vort visuelle miljø, og det er vigtigt, at alle, der har indflydelse derpå, er med til at stimulere interessen og at give talenterne så gode udfoldelsesmuligheder som muligt. 

Når man kritiserede betonelementbyggeriet, var det naturligvis ikke betonen eller ideen om elementer, der var noget i vejen med. 

Der findes ikke en tone på et klaver, man kan slå an og påstå, at det er en grim tone. Der findes næppe heller en farve, man kan finde frem i en farvevifte og sige, det er en grim farve. Og der findes heller ikke materialer, der i sig selv er grimme. 

Miseren er, at både toner, farver og materialer har deres egenværdi, men at der skal talent til at kombinere dem indbyrdes og med andre materialer for at få et godt resultat.